Grøn El og greenwashing?
Grøn el og greenwashing?
Grøn elektricitet og greenwashing
Målet for Aktiv Energi er at hjælpe Danmark med at opnå 100 % vedvarende elektricitet (på nuværende tidspunkt 60 %) og ingen luftforurening i 2030. Vi mener at betale ekstra for ”grøn el” er greenwashing, da det ikke direkte ændrer procentdelen af vedvarende strøm, der kommer ud a stikkontakten.
Det er af denne grund at vi mener at du skal sige ”Nej tak til greenwashing og grøn el certifikater” og ”Ja tak til energieffektivitet, energilagering og ny solenergi”. Når du vælger dette valg, vil alle de penge vi ikke skal bruge på at købe grøn el certifikater gå til energieffektivitet, energilagering og ny solenergi.
Alle de forbedringer vi foretager os vil blive offentliggjort på denne side, inklusiv hvor meget vi har brugt på projektet, samt hvordan og hvor meget CO2 projektet vil spare. De data vi bruger kommer Fra Energinet, er juridisk bindende og er uafhængigt verificerbare. Dette betyder at all kunder der vælger ”Nej tak til greenwashing” vil bidrage direkte til at Danmark opnår 100 % vedvarende elektricitet, derudover vil kunder der vælger vores råd om energioptimering, også have lavere elektricitetsregninger i fremtiden – win win!
For at opnå 100 % er det nødvendigt med forbedringer af energieffektiviteten og betydelige investeringer i lagring af overskudsenergi fra vedvarende kilder (lagring af vindenergi på blæsende dage og at udnytte det, de dage hvor der ingen vind er). Det er allerede på nuværende tidspunkt billigere at bygge og drive en vindmølle, end kraftværker drevet af fossile brændstoffer.
Udfordringen når et land opnår mere end 50 % elektricitet fra vind og sol er der på nogle tidspunkter er større udbud af strøm, end hvad efterspørgslen er. På bestemte tidspunkter – under meget blæsende betingelsers vil Danmark producere 40 % mere elektricitet, end hvad der er brug for! På andre tidspunkter hvor vinden ikke blæser så meget, kan vindmøller ikke producere nok elektricitet og der er brug for at udnytte fossilebrændstoffer eller importere strøm.
For at kunne forsyne med vedvarende energi, når der ikke er nok vind eller sol, er det nødvendigt at gøre brug af energilagring. En mulig løsning er brugen af meget store batterier, såsom dem der er under udvikling af DTU på Bornholm – klik her
Grønne certifikater giver flere penge til dem der ejer de sol-og-vind producerende enheder, selvom dette er favorabelt for ejerne rykker det ikke Danmark tættere på 100 % vedvarende energi. Hvad der er brug for er lagring af vedvarende energi. Dette ville rykke Danmark mod 100 % vedvarende energi og være en finansielt favorabelt for alle ejere af sol-og-vind producerende enheder. De ville have mulighed for at sælge strømmen, når der produceres for meget (på nuværende tidspunkt vil ejerne slukke for produktioner, for at forhindre at strømprisen bliver negativ!) Ejerne kan altså på nuværende tidspunkt ikke sælge all den strøm de kan producere.
Med stor kapacitet af effektiv energilagring i Danmark, ville der være større incitament til at bygge nye vindmøller, da ejerne ville tjene flere penge og der ville være mindre brug for fossildrevet kraftværker. Derudover ville priserne på strøm falde, fordi strøm for vedvarende energi er billigere. Udfordringen er at energilagringssystemer ikke er levedygtige på kommercielt plan uden støtteordninger. Vores langsigtet strategi er at støtte opførsel af energilagring, enten store batterier, produktion af brint som brændstof eller hydrostatisk energilagring på mindre skala i Danmark.
Aktiv Energi håber på samarbejde med DTU og Forsyningstilsynet om at implementere et “grønt certifikat” system til det danske marked, i stedet for det nuværende for ”grøn el” og plantning af træer, som vi ikke mener hjælper Danmark med at opnå 100 % vedvarende elektricitet i 2030.
Du er velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål eller bekymringer angående vores holdninger til disse emner. Hvad vi kan love er at når du siger ”Nej tak til greenwashing” og vælger ”Ja tak til energieffektivitet, energilagering og ny solenergi” vil alle de penge vi sparer på certifikater blive brugt på forbedringer for vores kunder. Vi vil offentliggøre på vores hjemmeside hvor meget vi har brugt og hvor meget CO2 vi har svaret. De data vi bruger kommer fra Energinet og er juridisk bindende og er uafhængigt verificerbare.
Du kan læse mere om greenwashing fra Tænk – klik her
Hvor kommer den grønne el fra?
Elektriciteten vi får ud af stikkontakterne kommer fra mange forskellige kilder. Tilbage i starten af 1990’erne kom langt det meste fra få store primært kuldrevne centrale kraftværker, placeret rundt i Danmark. Siden da er der sket en rivende udvikling, først med primært naturgasdrevne decentrale kraftvarmeværker, derefter i grove træk vindmøller, biobrændsler og senest solceller.
Strøm er en handelsvare, der handles mellem producenter og forbrugere og på tværs af landegrænser. El er forsimplet sagt ikke anderledes end mælk. Det er en vare, som flyder efter udbud og efterspørgsel – også over grænser.
Elektronerne fra vindmøller, kulkraft eller importeret strøm indeholdende atomkraft kan imidlertid ikke skelnes fra hinanden i elsystemet, og derfor kan man heller ikke sætte et ”filter” op og måle, hvad der kommer ud af din stikkontakt. Vi ved kun, hvad der bliver produceret og eksporteret/importeret i en given time, men man kan ikke præcist se, hvor de enkelte elektroner kommer fra. Med andre ord har vi ikke, ligesom økologisk mælk og ikke økologisk mælk, to separate haner til den ene slags strøm og den anden slags.
Fra Energinet.dk – Læs mere
DANMARKS ELNETTET LIGE NU: Her kan du se, hvor meget vindmøller og solceller producerer af energi lige nu – klik her